javascript PreSelectSurvey

Event box

Mini symposium: Een betere wereld begint bij de collectie?

Mini symposium: Een betere wereld begint bij de collectie?

Aanmelden via de knop "Register" onderaan deze pagina

Bij de expositie Kabinet der Verwondering (2 september – 25 november 2019) Nieuwsgierigheid is de drijfveer achter de expositie “Kabinet der Verwondering die door studenten, kunstenaars en conservatoren is ingericht. De drang om de wereld en de natuur te ontdekken is al eeuwenlang een sterke motivatie voor kunstenaars, wetenschappers én verzamelaars. Het kan niet anders dat al dit verwonderen en verzamelen gevolgen heeft voor onze aarde en samenleving.

Daarom stellen wij ons in dit symposium de vraag: Kunnen kunst- en erfgoed collecties en individuele werken een positieve bijdrage leveren aan het klimaatbeleid?

Voor Matty Berg (hoogleraar bodemfauna en ecosysteemdynamiek: VU/RUG/Naturalis) spelen erfgoedcollecties een belangrijke rol bij onderzoek naar biodiversiteit. En kan dit onderzoek leiden tot voorspellingen over ons toekomstig ecosysteem.

Master student Tim Renders, verbonden aan het VU Environmental Humanities Centre, zal ingaan op de impact van kunst op klimaatsverandering, zowel negatief als positief.

Kunstenaar Raoul Deleo voert ons mee op ontdekkingsreis door Terra Ultima, een tot nu toe onontdekte wereld met zeer bijzondere flora en fauna. Aan het einde van het symposium onthult hij zijn meest recente ontdekking, geïnspireerd op de Erfgoed collecties van de VU.

De middag wordt aangekleed met beelden, geluiden en verhalen uit de expositie en Ilse van der Voorn (student Liberal Arts & Sciences, UU) zal zorgen voor een literair intermezzo. Voorafgaand aan het symposium is er een rondleiding over de campus langs de kabinetten door de deelnemende studenten en conservatoren. U bent van harte welkom bij de rondleiding en het symposium. Toegang is gratis, wel graag aanmelden via de Register knop onderaan deze pagina.

Programma

14.30 – 15.30 rondleiding expositie “Kabinet der Verwondering”, start bij Erfgoedvitrine, ingang UB, 1e verdieping VU Hoofdgebouw

15.30 – 15.45 Inloop & inleiding, audiotour, debatcentrum 3D, W&N gebouw

15.45 - 16.05 Matty Berg: Collecties en biodiversiteit

16.05 - 16.30 Tim Renders: Kunst & klimaat

16.30 - 16.40 Ilse van der Voorn: Literair intermezzo

16.40 - 16.45 “Aankomst op Terra Ultima”

16.45 - 17.00 Raoul Deleo: Terra Ultima & onthulling nieuw wezen

17.00 - 17.15 vragen & afsluiting

17.15 - 18.00 Borrel

Voor vragen kunt u terecht bij conservatoren Liselotte Neervoort (l.l.neervoort@vu.nl) of Wende Wallert (w.wallert@vu.nl). Zie ook ub.vu.nl/erfgoed voor meer informatie over de expositie.

11 november verhinderd, maar toch nog interesse in een rondleiding? Dinsdag 19 november om 12.00 wordt een laatste rondleiding gegeven langs de expositie voor VU-medewerkers en studenten. Verzamelen bij de erfgoedvitrine (HG 1e verdieping), aanmelden niet nodig.

Date:
Monday, November 11, 2019
Time:
14:30 - 18:00
Location:
Main Building VU de Boelelaan 1105, Amsterdam
Registration has closed.

Location in Google Maps

Event Organizer

Profile photo of Liselotte Neervoort
Liselotte Neervoort

More events like this...